Szolgalatunk Szervezetunk Az on szerepe
 

A Bibliafordítás ügye akkor halad előre, ha imádkozunk.

Két hetente megjelenő ima összefoglaló
2016. december

Imádkozzunk az Óceániában szolgáló munkatársainkért!

Greizer Miklós és Zsófia - Bibliafordítás, Vanuatu

Miklós és Zsófi 2015 júliusa óta élnek a Csendes-óceán déli részén fekvő Vanuatu egyik szigetén, Tannán.

Az első időszak az egyik helyi nyelv, a netwar elsajátításával telt, és bár még jócskán van mit tanulniuk, belekezdtek az egyelőre piszkozat-formában meglevő Újszövetség-fordítás átdolgozásába. Ennek első lépése a lefordított szöveg hangfelvétele, aminek segítségével a nyelvi bizottság tagjai átnézhetik és végleges formába önthetik majd az Újszövetséget. Várhatóan még idén be tudják fejezni a hangfelvételeket, amiért nagyon hálásak.

Kérjük, imádkozzanak a bizottság munkájáért, hogy tudjanak elég időt szánni az Isten Igéjének átnézésére, hogy minél hamarabb kézbe vehessék az emberek az elkészült fordítást. Imádkozzanak azért is, hogy a hangfelvételek már a jelenlegi formájukban is hadd szólítsanak meg minél több embert, és hadd ismerhessék meg jobban nemcsak az Újszövetséget, de magát az Urat is.

Tavaly decemberben került sor egy tartományi szintű anyanyelvi oktatással kapcsolatos tanfolyamra, amelyet az Oktatási Minisztérium felkérésére az SIL (a Wycliffe Bibliafordítók legnagyobb partnerszervezete) szervezett és vezényelt le. Zsófi a netwar nyelvű tanárokkal dolgozott együtt. Ugyan a tanfolyamon résztvevők megegyeztek abban, hogy mely betűk szerepeljenek a netwar ábécében (köztük két új betű is), mégis szükség lenne emellett egy szó-lista megalkotására is, hogy a leggyakrabban használt szavak írásmódja támpontot adjon a tanítóknak. Az írásmód véglegesítése az Újszövetség szempontjából is fontos lenne, mert a piszkozat-formában levő szöveg még azoknak is nehézséget tud okozni, akikkel a hangfelvételek készülnek.

Kérjük, imádkozzanak azért, hogy jó döntések szülessenek, és használható írásolvasás-oktatási anyagok készüljenek, amelyek segítségével a gyerekek könnyen megtanulnak a saját nyelvükön olvasni, és a Bibliát is szívesen forgassák majd.

Miklós emellett segít az egyik szomszédjuknak számítástechnikai kérdésekben, építi és ápolja a gyülekezetekkel, vezetőkkel való kapcsolatot, Zsófi pedig többnyire a 3 éves ikreikkel, Noellel és Málnával foglalkozik, akik egyre nőnek és okosodnak. Emellett a szakdolgozatához is gyűjt anyagot, nyelvészeti és kulturális témakörökben is.

Kérjük, imádkozzanak azért, hogy a családra, a tanulmányokra és a munkára is jusson kellő idő és energia.

A karácsony körüli időszakot a fővárosban, Port Vilában fogják tölteni, ahol januárban részt vesznek majd a vanuatui SIL éves konferenciáján is, majd Zsófinak lehetősége lesz a többi feleséggel együtt egy hétvégét kicsit elvonulva eltöltenie.

Kérjük, imádkozzanak jó pihenésért, a többi munkatárssal való tartalmas időtöltésért, hogy majd felfrissülve és új ötletekkel feltöltődve menjenek vissza Tannára január második felében.

Ha szeretnének rendszeresen értesülni a Greizer család életéről és munkájáról, a miklos_greizer @ wycliffe.hu email címen igényelhetik a 'Vanuatui fotópéntek' című heti híradást.

 

Miklós, Noel, Málna és Zsófi

Vanuatu

Vanuatun nagy tisztelet övezi a hagyományokat, és bár a keresztyénség már a 19. század második felében gyökeret vert, ez a kettősség továbbra is érezteti a hatását az élet sok területén. Sokan járnak templomba, a fő felekezetek (presbiteriánus, katolikus, Isten Egyháza, adventista, kisebb keresztyén felekezetek) mellett jelen vannak szekták (Jehova Tanúi, mormonok) és a muszlimok is. Az emberek legtöbbször nem a meggyőződésük szerint választanak egyházat vagy gyülekezetet, hanem a családjukkal együtt tagjai valamelyik gyülekezetnek. Betegség esetén például nemcsak a lelkész imádkozik a betegért, hanem hagyományos módszereket is alkalmaznak, ha a nyugati gyógyszerek nem bizonyulnak elég hatásosnak. A mai napig elterjedt, hogy a fiúkat néhány éves korukban körülmetélik, igaz, most már házhoz jön egy orvos, aki elvégzi a műveletet, de az ezzel együtt járó ceremóniákra sor kerül.

Kérjük, imádkozzanak azért, hogy egyre többen olvassák a Szentírást, és ehhez igazítsák az életüket is, hogy a keresztyénséget ne csak névleg, hanem valóban megélhessék, és a helyén tudják kezelni a kulturális hátterüket.

Vanuatu


Vissza az ImaMorzsák oldalára...

 

.
 

 

(c) Wycliffe Global Alliance és Wycliffe Bibliafordítók Egyesülete. Non-profit szervezet. Minden jog fenntartva.